Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi Fizyoterapi Yöntemleri
- Manuel terapi,
- Osteopati,
- Psikonöroimmünoloji,
- Gtos terapi,
- Egzersiz tedavisi uygulanırken beslenme takviyeleri de bütüncül tedavi yöntemleri içerisinde yerini alır.
Fizyoterapistin amacı kişiyi ağrıya bağımlı ve hareketsiz bir yaşamdan hareketli, ağrısız ve bağımsız bir yaşama kavuşturmaktır.
Boyun Fıtığı Nedir ?
Boyun fıtığı nedir ? sorusunu merak ediyorsanız buyrun cevabı.
Vücudumuzun ağırlığını taşıyan ve vücudumuza şekil veren omurga, iskeletimizin temel bir parçası olarak köprü görevi görmektedir. Omur olarak adlandırılan küçük kemikler birbiri ardına dizilerek omurgayı oluşturur. Omurga kemiklerinin arasında ise yastıkçık görevi üstlenen diskler bulunur. Diskler, iç kısımlarında yer alan jel benzeri yumuşak bir yapıya sahip olmasından dolayı günlük aktiviteler olan yürümek ve yük kaldırmak gibi hareketlerde omurga üzerinde oluşan basıncı emerek kemikleri koruma işlevini üstlenirler. Boyun fıtığı ise boyun omurgasını oluşturan yedi adet omurun arasındaki disklerin farklı sebeplerden dolayı aşırı zorlanması, deformasyonu veya yerinden kayması ile omuriliğe ve omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapması sonucunda ortaya çıkarmaktadır.
Ameliyatsız Boyun Fıtığı Tedavisi Kalıcı Mı ?
Ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi kalıcı mı ? sorusu birçok kişi tarafından sorulmakta. Ameliyatsız boyun fıtığı tedavi metotları fizyoterapistiniz veya hekiminiz tarafından uygunlandığı takdirde cerrahiden daha başarılı ve etkili sonuçlar ortaya koymaktadır. Unutulmamalıdır ki; cerrahinin gerekli olduğu boyun fıtığı problemlerinde şüphesiz en başarılı ve gerekli yol ilgili hekiminizin uygulayacağı cerrahi tedavidir. Önemli olan hangi boyun fıtığı problemi cerrahi tedavi ile düzelir – hangi boyun fıtığı problemi cerrahi gerektirmez ! ayrımını doğru yapabilmektir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir ?
Boyun fıtığı belirtileri arasında;
- Boyun hareketlerinde zorlanma,
- Kolların ve başın devreye girdiği hareketlerde çabuk yorulma,
- İleri durumlarda denge kaybı,
- Kollarda uyuşma ve karıncalanma hissi,
- Kas güçsüzlüğü,
- Baş ağrısı veya kol ağrısı gibi durumlar,
- Parmaklarda uyuşma veya karıncalanma hissi,
- Oturmakta zorluk gibi yer almaktadır.
Fakat her boyun ağrısı boyun fıtığına işaret etmemektedir. Boyun fıtığı problemi olanlarda boyun ağrısından ziyade kollarda ağrı ve nörolojik problemler daha yoğun hissedilmektedir. Bu sebeple de ilerleyen süreçte kol ve boyun hareketlerinde kısıtlanma ve güç kaybı gibi zorluklar da meydana gelebilmektedir. Boyun fıtığı ilk dönemlerinde daha çok uzuv ağrısı olarak açığa çıkabilmektedir. Bunun için ilk dönemlerinden itibaren boynu koruyarak günlük aktivitelere dikkat edilmesi son derece önemli olacaktır. Bu ve buna benzer şikayetlerde mutlaka önce hekiminizden daha sonraki süreçte mutlaka fizyoterapistinizden destek almanız gerekir.