Brakial Pleksus Rehabilitasyon
Brakial pleksus rehabilitasyonu, doğumsal brakial pleksus yaralanması nedeniyle oluşan sinirsel zedelenmenin yol açtığı ortopedik hasarın iyileştirilmesi ve yenidoğanın pozisyonlanmasına dair anne-baba eğitimini içeren, fizik tedavi yaklaşımlarından oluşur.
Brakial Pleksus Nedir?
Brakial pleksus omuz, kol ve ellerin hareket etmesinden sorumlu sinir ağıdır. Boynun her iki yanında bulunan brakial pleksus aynı zamanda duyuların iletimini sağlamaktadır.
Doğum sırasında pleksus sinir ağında hasar meydana gelmesi, doğumsal brakial pleksus yaralanması olarak değerlendirilir.
Brakial Pleksus Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Klinik olgular, ağır olmayan brakial pleksus yaralanmalarında kendi kendine iyileşme oranının yüksek olduğunu göstermektedir. Hasarın derecesine bağlı olarak kollarda ve ellerde oluşan güç ve his kaybı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile tedavi edilir. Boyun, omuzlar, kollar ve ellerdeki duruş bozukluğunu ortadan kaldırmak, rehabilitasyonun temel amacıdır.
Bu tür doğum anomalileri ya da doğumsal travmalar, ailenin fizik tedavi ve rehabilitasyon konusunda eğitim almasını gerektirir. Doğumu yaptıran hekim, bebeğin ebeveynleri ve fizik tedavi ekibi, işbirliği yaptığı takdirde bebek için maksimum konfor sağlamak ve en doğru tedavi planını oluşturmak mümkündür.
Rehabilitasyon süreci pozisyonlama, emzirme ve giydirip çıkarma konusunda aileye küçük bir eğitimi ile başlar. Egzersizler, amaçlı oyunlar, botulinum toksin enjeksiyonu, kasları güçlendirme ve kas kütlesini artırmaya yönelik fizik tedavi uygulamaları, kinezyolojik bantlama ve diğer brakial pleksus rehabilitasyon yöntemleri arasından, vakaya uygun olanlar fizik tedavi hekimi tarafından belirlenir.