Serebral Palsi(CP) Rehabilitasyonu
Anne karnında olduğu dönemde bebeğin henüz gelişim aşamasındaki beyninde oluşan kanama, beyin felcine neden olur. Serebral Palsi doğumdan sonra ya da doğum esnasında da gelişebilir. Beynin hangi bölgesini etkilediğine bağlı olarak spastik serebral palsi, atetoid serebral palsi, hipotonik, ataksik ve karışık tip serebral palsi gibi farklı türleri mevcuttur.
Kesin bir tedavisi olmayan serebral palsi fizik tedavi ve rehabilitasyon ile uzun bir dönem boyunca devam eden tedavi ve gelişim süreci sayesinde belli seviyelere kadar iyileştirilebilir.
Serebral Palsi Nedir?
Serebral palsi (CP), beynin hareket etmeyi sağlayan bölgesinde meydana gelen felç durumunu anlatmak için kullandığımız tıbbı terimdir. Anne karnında meydana gelen beyin hasarı sonucu kas hareketleri kontrol edilemez, duruş bozuklukları oluşur, eklemlerde anomali ve spastisite gibi durumlar ortaya çıkar.
Yutkunma zorluğu, göz bebeklerinde kayma veya göz kaslarında zayıflık, dokunma ve his kaybı, serebral palsinin neden olduğu diğer problemlerdir.
Serebral Palsi Tedavisi
Serebral palsi rehabilitasyonunda amacımız çocuğun gelişimini desteklemek, kas ve iskelet sisteminin güçlendirmek, yürüme ve konuşma bozukluklarını iyileştirmek ve büyüme çağının mümkün olduğu kadar sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamaktır.
Uzun ve sürekli bir tedavi dönemi gerektiren serebral palsi, pediatrik rehabilitasyonun alanına girer. Bu noktada aileler, fizik tedavi uzmanları ve diğer hekimlerin işbirliği ile önemli ilerlemeler elde etmek mümkündür. Serebral palsi rehabilitasyonu, çocukların günlük yaşamsal ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar gelişmelerini sağlayabilir.