Diz Protezi Rehabilitasyonu (Diz Artroplastisi)
İlaç tedavisi, enjeksiyonlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarına cevap vermeyen ileri derecedeki diz eklemi ağrıları ve hareket kısıtlılığı durumlarında, diz eklemini değiştirmek gerekebilir.
Diz Protezi Ameliyatı
Romatizmal hastalıklar, travma ya da herhangi başka bir nedenle deforme olmuş diz eklemi, diz protezi operasyonu ile alınır ve yerine yapay eklem yerleştirilir. İleri derecede kireçlenme, iltihaplı eklem romatizması, kemikte tümör, kaza ya da yaralanma sonrası tedaviye yanıt vermeyecek derecedeki deformasyonlar, diz protezini gerektiren durumlardır.
Diz Protezi Ameliyatı Öncesi Rehabilitasyon
Diz protezi öncesi fizik tedavi ve diğer tedavilerden faydalanmak ilk başvurduğumuz yöntemdir. Eklem değiştirilmeden önce ilaç tedavileri, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile mümkün olduğu kadar eklemi iyileştirmek, ağrıyı ortadan kaldırmak ve hastanın hareket kabiliyetini geri kazandırmak bu aşamada hedefimizdir.
Operasyon kesinleştiği takdirde kas gruplarını güçlendirmek, diz eklemini doğru kullanma eğitimi, uyluk ve diz arkasındaki kas ve tendonları gevşetmek, iyileşme sürecini destekler ve hastayı operasyona hazırlar.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Rehabilitasyon
Eklem ve kemik operasyonlarından sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon, hareketsiz kalmış ve zayıflamış kas gruplarının güçlenmesini sağlaması açısından önemlidir. Diz protezi sonrası rehabilitasyon aşağıdaki amaçlarla gerçekleştirilir:
- Yürüme, yataktan kalkma ve oturma kabiliyetinin geri kazanılmasını sağlamak.
- Diz çevresinde kasların güçlenmesine yardımcı olmak.
- Operasyon sonrası yatarak dinlenme ve iyileşme sürecini sorunsuz geçirmek.
- Diz, diz arkası ve bacaklarda hareket açıklığını artırmak.