Donuk Omuz
Genellikle yaşlanma sebebiyle eklem sıvılarının azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan donuk omuz sendromu, kırklı yaşlardan sonra rastladığımız omuz eklemi sorunlarındandır.
Donuk Omuz Nedir?
Omuz eklemini saran omuz eklemi kapsülü, eklemi oluşturan kemikleri ve tendonları bir ara tutan yapıdır. Frozen Shoulder Syndrome ya da tıbbı adıyla Adheziv Kapsülit yani donuk omuz sendromu, bu kapsülün iltihaplanması, kalınlaşma veya daralması nedeniyle eklem sıvısının azalmasına bağlı olarak omuzda hareket kısıtlılığı ve ağrı oluşturur.
Donuk Omuz Evreleri?
- Yangı Evresi: Bu evrede ağrı şiddetlidir ve geceleri artar. Eklemde tutulma ve yanma hissi oluşur.
- Donma Evresi: Ağrının kısmen rahatladığı evredir fakat hareket kısıtlılığı devam eder, şiddetlenebilir.
- Çözülme Evresi: İyileşme evresi olan son evrede kollarda ve omuz eklemindeki ağrı geçer, omuz eklemi rahatlar.
Donuk Omuz Belirtileri
- Omuzda ağrı ve hareket kısıtlılığı
- Uykudan uyandıran omuz ağrısı
- Geceleri artan ağrı
- Omuz ekleminde sertlik
- Kolu kullandıkça artan ağrı
- Giyinip soyunma, duş alma, saçlarını tarama, baş hizasını üzerinde bir yerden herhangi bir objeyi almakta güçlük çekme
Donuk Omuz Egzersizleri
Donuk omuz egzersizleri, donuk omuz tedavisi boyunca düzenli olarak uygulandığı takdirde hareket kısıtlılığını tamamen eski açıklığına döndürmek mümkündür.
Omuz eklemini yormadan, hareket kabiliyetini ve kasların güçlenmesini destekleyen egzersizler, uzman fizyoterapistler tarafından gösterilir. Klinik ortamda başlayan egzersiz uygulaması, daha sonra evde devam eder.
Donuk Omuz Fizik Tedavi
Donuk omuz sendromu tam da fizik tedavinin iyileştirebileceği türden bir rahatsızlıktır, cerrahi operasyona nadiren başvurulur.
Eklem kapsülüne enjeksiyon uygulamaları ile ağrı kesildikten sonra, hareket açıklığını artırmak ve kasları kuvvetlendirmek için fizik tedavi uygulamarından destek alınır.