Karpal Tünel Sendromu

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu nöropatik bir problemdir. Parmakların hareket etmesini ve kullanılmasını sağlayan, elin ve parmakların hareket kombinasyonlarını yürüten, nörolojik sinir yapısının içinden geçtiği karpal tünelde sinir sıkışması sonucu ortaya çıkar. 

Elin yoğun olarak aynı hareketleri yapmak zorunda kaldığı meslek ve spor gruplarında sık karşılaştığımız karpal tünel sendromu ağrılı bir süreçtir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile iyileştirilmesi mümkündür. 

 Karpal Tünel Nedir?

Karpal tünel, elin ve parmakların hareket etmesinden sorumlu median sinirinin içinde geçtiği anatomik yapıdır. 

Median sinir aynı zamanda baş parmağın hissedilmesi ile ilgili sinir iletimini gerçekleştirir. Tutma ve kavrama yeteneğimizi, median sinire yani karpal tünele borçlu olduğumuzu söyleyebiliriz. 

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu, herhangi bir nedenle karpal tünelde basınç oluşmasına bağlı olarak median sinirinin bası altında kalması nedeniyle ellerde güçsüzlük, parmaklarda uyuşma ve ağrı durumudur. 

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri

  • Parmaklarda uyuşma, karıncalanma
  • Baş parmakta his kaybı, uyuşma, karıncalanma 
  • Ellerde uyuşma, karıncalanma 
  • Parmaklar, avuç içi ve el bileğine doğru yayılan ağrı 
  • Objeleri tutma ve kavramada zorluk 
  • Ellerde yorgunluk, güç ve iş gücü kaybı 

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi 

Karpal tünelde daralma fizik tedavi ile çoğu zaman iyileşmesi mümkün bir sağlık sorunudur. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarından olumlu yanıt alınamadığında, nadiren, cerrahi operasyona başvurulur.

Karpal tünel sendromunda tedavi ağrının şiddetine ve sinirin durumuna göre vakaya özel olarak planlanır. 

Önceliğimiz ağrıyı kesmek ya da önemli ölçüde hafifletmektir. Bu sebeple antienflamatuar ilaç tedavisi, iltihap giderici ilaç kullanımı ve/veya bölgesel enjeksiyon uygulanabilir. Daha sonra sendromu tedavi etmek için fizik tedavi ve egzersizlerden yardım almak ve el bileği ateli kullanmak şeklinde tedaviye devam edilir.

Leave a comment

Doç Dr. Demet Demircioğlu © 2023. Her hakkı saklıdır

Randevu Al
WhatsApp
Language »