Kırık Rehabilitasyonu
Kırık rehabilitasyonu, kırılan kemiğin yeniden kaynaması için genellikle uzun bir süre boyunca hareketsizlik gerektirir. İmmobilizasyon süresi dediğimiz bu dönem ne kadar uzarsa kırık kemiğin etrafındaki kas grupları o derece zayıf düşer, tendonlar kısalır. Bu durum kırık sonrası hareket kısıtlılığı, his ve güç kaybına neden olur.
Kırık iyileşme döneminin minimum doku kaybı ile geçmesi için kırık sonrası kas güçlendirme çok önemlidir. Kırık vakalarında ortopedik müdahalenin ardından erken dönemde kırık sonrası rehabilitasyon ihmal edilmemelidir.
Kırık Sonrası Fizik Tedavi
Kırık sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasında hangi tekniklerin kullanılacağı, kırığın nerede olduğuna ve nasıl bir kırıkla karşı karşıya olduğumuza göre her vakada farklılık gösterir.
Kırık sonrası ödem oluşmasını engellemek, kırık sonrası yürüme zorluğu gibi sorunları aşmak için kullandığımız fizik tedavi uygulamalarını söyle sıralayabiliriz:
- Isı ve/veya soğuk uygulaması
- Elektroterapi
- Egzersiz Eğitimi ve Uygulamalı Egzersiz Programı
Kırık Sonrası Evde Fizik Tedavi
İleri yaşlardaki kırık vakalarında ya da herhangi bir sebeple kliniğe gitmesi mümkün olmayan hastalarda kırık sonrası evde fizik tedavi hizmetinden faydalanmak mümkündür.