Lenfödem Nedir?
Kan dolaşımının ve bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan lenf bezleri, doğuştan ya da sonradan oluşan herhangi bir durum nedeniyle tıkandığında ya da çalışma kapasitenin altına düştüğünde, dokular arasında sirküle olması gereken lenf sıvısı vücutta birikir ve ödem oluşturur.
Lenfatik dolaşımın sekteye uğraması sürekli hale geldiğinde fil hastalı dediğimiz sağlık sorunu ortaya çıkar. İleri vakalarda lenfödem ameliyatı yapmak gerekebilir. Geçici lenfödem oluşumlarında bol sıvı tüketimi ve istirahat önemlidir.
Lenfödem Belirtileri
- Kollarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda şişlik
- Kollarda ve bacaklarda ağrı, karıncalanma
- El ve ayak bileğinde hareket kısıtlılığı, sertlik
- El ve ayak parmaklarından basınç, ısı, hareket kısıtlılığı
- Kollarda ve bacaklarda huzursuzluk, dolgunluk ya da sıkışma hissi
- Cilt hassasiyetleri
- Hareket etmekte zorlanma
Lenfödem Tedavisi
Lenfödem fizyoterapisi ile amacımız şişliği azaltmak, lenf sıvısının tahliyesi konusunda vücuda yardımcı olmak ve ödem nedeniyle oluşacak diğer komplikasyonları mümkün mertebe önlemektir.
Lenfödem egzersizleri, lenfödem masajı, manuel ya da cihazlı lenf drenaj terapisi, kasların lenf bezlerine pompa etkisi yapmasını sağlayan egzersizler, masajlar ve fizik tedavi yöntemleri ile bantlama gibi teknikler, lenfödem tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımının içeriği oluşturur.
Beslenme, kişisel hijyen, düzenli egzersiz, bol su içmek ve ideal vücut ağırlığında olmak, lenfödem hastalığının tedavisinde son derece önemlidir.