Multiple Skleroz (MS) Rehabilitasyonu
Yaygın adıyla MS, santral sinir sisteminde meydana gelen tahribat nedeniyle yürüme, hareket etme, konuşma, yutkunma, görme gibi temel yaşamsal faaliyetlerin yerine getirilmesini engelleyen, kısmi felçlere neden olan zorlu bir hastalıktır.
Multiple Skleroz, erken teşhis edildiğinde hastalığın seyrini yavaşlatmak mümkündür. MS fizik tedavi ve sürekli rehabilitasyon gerektiren, kronik bir rahatsızlıktır.
Multiple Skleroz Nedir?
Halk arasında MS olarak bilinen Multiple Skleroz, otoimmün hastalıklar kategorisine değerlendirilen bir tür bağışıklık sistemi bozukluğudur.
Bağışıklık sisteminin kendi beyin ve omurilik hücrelerine saldırması sonucu sinirleri saran miyelin kılıf dediğimiz koruyucu tabakada bozulma meydana gelir ve skleroz yani sertleşmiş dokular oluşmasına yol açar. Bu sertleşmiş dokular, sinir sistemini kesintiye uğratır, beyin ve organlar arasındaki iletişimin kesilmesine neden olurlar.
MS / Multiple Skleroz Belirtileri
- Kaslarda ve eklemlerde güç kaybı
- Kramplar, tutulmalar, tekrar eden kas spazmları
- Uyuşma, his kaybı, karıncalanma, batma hissi
- Denge problemleri
- Hareket koordinasyonu sorunları
- İdrar kaçırma
- Yutkunma refleksinde bozulmalar
- Konuşma bozukluğu
- Depresyona eğilim ya da tekrarlayan depresyon dönemleri
- Geçici hafıza kaybı, ani bilinç bulanıklığı
- Cinsel sorunlar
Multiple Skleroz Nasıl Tedavi Edilir?
Modern tıbba göre Multiple Skleroz’un maalesef tedavisi yoktur. Hastalığın seyrini yavaşlatmak, kontrol altında tutmak ve atak dönemlerini yumuşatmak mümkündür. Atak dönemi sonrası kas ve eklemlerin yumuşamasını sağlamak, his kaybına karşı bedensel farkındalığı güçlendirmek üzere fizik tedavi yöntemleri ve ilaç tedavisi uygulanır.
MS tedavisinde hastalığın hangi evrede olduğu belirleyicidir. Multiple Skleroz rehabilitasyonunda kişiye özel fizik tedavi ve egzersiz planı uygulanır.
Her hastanın gereksinimleri farklıdır. MS atak dönemlerinde farklı tedaviler uygulanır. MS gerilediği süreçte hasta daha rahat olacağı için bu zaman dilimi kasları güçlendirmek, esnetmek ve bedenle çalışmak için önemli bir fırsattır.
MS hastalarının yaşam kalitesini artırmak ve hastalığı mümkün olduğu kadar yavaşlatmak için kas güçlendirme egzersizleri, denge ve koordinasyon çalışmaları, esneme ve gevşeme egzersizleri, kuvvet egzersizleri, duruş bozukluğunu giderme ve postür çalışmaları, nefes egzersizleri gibi birçok fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri son derece etkili uygulamalardır.