Parmak Ucunda Yürüme

Parmak Ucunda Yürüme

Parmak ucunda yürüme daha çok bebeklik ve erken çocukluk döneminde  karşımıza çıkan, çoğu zaman geçici bir durum olmasına karşılık, yetişkinlerde de parmak ucunda yürüme hastalığı söz konusu olabilir. 

Hem çocuklarda hem yetişkinlerde parmak ucunda yürüme, fizik tedavi ve egzersiz uygulamaları ile tamamen iyileştirilebilir. 

Çocuklarda Parmak Ucunda Yürüme 

Parmak ucunda yürüme bebek ilk adımlarını atmaya başladığında, elinden tutup yürütmeye çalıştığımız dönemde gayet normaldir. Fakat dikkatli olmak, çocuğu gözlemlemek gerekir. Yürümeyi öğrenme sürecinde kasların gelişimine paralel olarak bazı anatomik aksamalar gelişmesi mümkündür ve/veya parmak ucunda yürüme başka bir takım nörolojik ya da psikolojik hastalıkların habercisi olabilir.  Çocukların, topuğu basabilmesi için baldır kasları ve aşil tendonu yeterince uzun olmalı ve birlikte çalışmalıdır fakat parmak ucunda yürüme eğilimi uzun süre devam ettiği takdirde bu kaslar ve aşil tendonu kısa kalır. Bu durumda, parmak ucunda yürüme, devam eder. 

Parmak Ucunda Yürüme Nedenleri

Genellikle yürümeyi öğrenme döneminden kalma bir kas davranışıdır. Parmak ucunda yürüyerek aşil tendonuna yüklenmekten imtina eden bir tür fiziksel alışkanlık/öğrenme travması denebilir. 

Leave a comment

Doç Dr. Demet Demircioğlu © 2023. Her hakkı saklıdır

Randevu Al
WhatsApp
Language »