PRP yani Trombositten Zengin Plazma
Hastalarımızın kendi kanından hazırlanan ve birçok tıbbi alanda kullanılan bir uygulama türüdür. Amacımız iyileşmeyi uyarmak yada düzenlemektir.
Nasıl uygulanır?
Kullanımda olan onlarca PRP hazırlama kiti yardımıyla, hastamızdan 10-60ml arasında kan alınarak tek kullanımlık özel filtreler ve santrifüj cihazları ile ayrıştırma yaparak istenmeyen kısımları uzaklaştırılır. Ayrıştırılan 2-6 ml kısım, trombositten zengin plazmayı içerir.
PRP bir ilaç mıdır?
Hayır.
PRP bir ilaç değildir. Hastanın kendi serumu dışında başka bir madde içermez. Etkisi uygulandığı bölge ile sınırlıdır. PRP’nin içinde, vücudun iyileşme cevabındaki hücrelerin bölgeye ulaşmasını ve çoğalmasını sağlayan büyüme faktörleri yer alır. Bu faktörler aynı zamanda yeni damarların oluşumu, enfeksiyonların önlenPRP mesi ve doku proteinlerinin üretimi konularında olumlu etkilere sahiptirler.
Son yıllarda bazı eklem içi PRP uygulamaları için beraberinde hyalüronik asit içeren formları da geliştirilmiştir. Bu tip enjeksiyonlarda önce hastadan alınan kandan PRP hazırlanır, sonra hyalüronik asit ile karıştırılarak eklem içine enjekte edilir.
PRP kaç kez ve nasıl uygulanır?
PRP uygulamasının kaç kez yapılması gerektiği konusunda kesin kanıtlar yoktur. Bazı durumlarda tek bir uygulama yeterli olurken, hastalığın cevabına göre 2 ya da 3 hafta arayla tekrarlanabilir. PRP uygulaması steril şartlarda yapılmalıdır.
Günümüzde PRP birkaç şekilde uygulanabilir. En sık uygulama şekli, bir iğne yardımıyla hedef dokuya enjekte edilmesidir.
PRP yöntemini hangi hastalıklarda tercih ediyoruz?
Farklı tıp disiplerinde kullanılmakla birlikte biz daha çok eklem, kıkırdak, kas hastalıklarında kireçlenmelerde tercih ediyoruz.
PRP uygulandıktan sonra ne yapmalıyım?
PRP uygulandıktan sonra, ağrı için buz uygulaması ve parasetamol türevi ağrı kesicilerin kullanılması uygundur.
Non-steriod anti-inflamatuar ilaçlar PRP uygulamasının etkinliğini azaltacağı için önerilmez.
Eklem enjeksiyonlarının ardından istirahat etmek, iyileşmenin önemli bir parçasıdır ve bu nedenle PRP uygulaması sonrası zorlayıcı egzersiz ve spor önermiyoruz. Önereceğimiz temel egzersizleri yapılabilirsiniz.
Bandajlar ve basit bileklikler uygulanabilir.
Spor ve antrenmana dönüş süresi 3-6 hafta arasında değişebilir.
PRP uygulamasının komplikasyonları ve yan etkileri var mıdır?
PRP uygulaması sonrası düşük oranda enjeksiyon bölgesinde artmış şişlik ve ağrı olabilir. Bu ağrı birkaç gün devam edebilir, ancak basit ağrı kesiciler ve buz uygulaması ile çoğu kez kontrol altına alınır.
Bunun dışında PRP’nin böbrek, karaciğer mide gibi iç organlarda yan etkisi yoktur.
Hamilelikte kullanımı ile ilgili bir bilgi bulunmamaktadır.