Sinir Sıkışması

Sinir Sıkışması

Sinir sıkışması, beyin ve omurilik arasındaki iletişimi sekteye uğratır ve ağrıya neden olur. Hem hareket etmek zorlaşır hem de sinir sıkışması olan bölgede his kaybı meydana gelir. 

Hayli zor bir süreç olmasıyla birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile kısa sürede iyileşmesini sağlamak mümkündür. 

Sinir Sıkışması Nedir?

Hareket istencini beyne ileten sinirler aynı zamanda duyuların omuriliğe ulaştırılmasından sorumludur. Sinir sıkışması, sinirlerin içinden geçtikleri kanallarda daralma ya da basınç oluşması nedeniyle beyin ve omurilikle olan iletişiminin kopması veya zayıflaması olarak tarif edilebilir. 

Siyatik sıkışması, karpal sinir sıkışması (karpal tünel sendromu), tarsal tünel sendromu, en sık rastlanan sinir sıkışması vakalarıdır. 

Sinir Sıkışması Neden Olur?

Sinir sıkışması genellikle sporcularda ya da belli meslek gruplarında, travmaya veya  sürekli aynı şekilde çalışma koşullarına bağlı olarak gelişir. 

Şeker hastalığı, hipotiroid, iltihaplı romatizma, obezite, gebelik, genetik özellikler, sinir rahatsızlıkları, disk kayması, kemik erimesi, sinir sıkışmasına yol açan diğer nedenlerden bazılarıdır. 

Sinir Sıkışması Belirtileri 

  • Sinir sıkışması olan bölgede uyuşma, huzursuzluk, ağrı, ödem  
  • Uykudan uyandıran ağrı ya da uyuşmalar 
  • Kaslarda ve eklemlerde güçsüzlük 
  • Hareket etme isteksizliği, hareket etmede zorlanma 
Sinir Sıkışması Tedavisi 

Sinir sıkışmasında öncelikli tedavi yaklaşımı atel kullanımı ile sinir sıkışması olan bölgenin istirahat etmesini sağlamak ve fizik tedavi uygulamaları ile kasları güçlendirerek sinir kanalının üzerindeki basıncı ortadan kaldırmak şeklindedir. 

İleri seviye sinir sıkışmalarında ya da fizik tedavi ve rehabilitasyondan ile iyileşme elde edemediğimiz vakalarda, cerrahi yöntemlere başvurulur.

Leave a comment

Doç Dr. Demet Demircioğlu © 2023. Her hakkı saklıdır

Randevu Al
WhatsApp
Language »