Spina Bifida Rehabilitasyonu
Spina bifida rehabilitasyonu, sırtında omurga kesesi ile doğan bebeklerde spina bifida ameliyatı öncesi ve sonrası bakım verenlerin eğitimi de dahil olmak üzere fizik tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımlarının tamamını içerir.
Bebeğin uyutma, emzirme ve taşıma sırasında nasıl posizyonlanması konusunda ve spina bifida ameliyatı sonrası nasıl bir sürecin beklediğine dair ailenin bilinçlendirilmesi, spina bifida rehabilitasyonunun en önemli ilk kısmıdır.
Operasyon sonrası bacak be bel kaslarının kuvvetlenmesine yönelik egzersizler ile rehabilitasyon süreci başlar.
Spina Bifida Nedir?
Spinal bifida gebeliğin erken dönemlerinde meydana gelen bir doğum anomalisidir. Sırt veya bel bölgesindeki omurların ya da omuriliğin kapanmaması sonucu sırtta kese oluşmasına spina bifida denir.
Açık Omurga olarak da bilinen spina bifida, hangi omur üzerinde açıklık meydana geldiğine bağlı olarak hareket, his ve güç kaybına neden olur.
Spina Bifida Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon
Operasyon sonrası, bebeğin nörolojik ve genel sağlık durumunun stabil hale gelmesinin ardından hareket bozuklukları veya ortopedik sorunların giderilmesine yönelik fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci planlanır.
Kas ve iskelet sistemini güçlendirecek fizik tedavi egzersizleri bebeğin gelişime paralel olarak fizik tedavi uzmanı ve anne-babalar tarafından klinik ortamda ve evde olmak üzere, sürekli olarak uygulanacaktır.
Yürüme çağına geldiklerinde destek üniteleri ile bebeğin ayakta durması, ayağını basması ve yürümesini sağlamak rehabilitasyonun önemli hedeflerinden biridir. Spina bifida ile doğan bebekler, genellikle, yaşam boyu rehabilitasyon desteği almak durumundadırlar.