Topuk Dikeni
Topuk dikeni, topuk kemiğinde iltihaplanma nedeniyle çivi şeklinde bir kalsiyum yapının oluşmasına verdiğimiz isimdir. Şiddetli ağrıya, yürüyüş bozukluğuna ve topuğa basamamaya neden olur.
Topuk dikeni ağrısı, yorgunluk sebebiyle oluşan günlük ayak ağrılarından çok farklıdır ve genellikle topukta diken/çizi gibi batma hissi ile ortaya çıkar.
Topuk Dikeni Neden Olur?
Topuğa binen yük arttığında, topuk ve ayak parmakları arasındaki bağlantıyı sağlayan plantar fasya dokuda iltihap oluşabilir. Koşucularda, dansçılarda, uzun süre ayakta çalışanlarda topuk dikenine rastlama olasılığımız bu sebeple daha fazladır.
Ayak tabanını ve topuğu doğru şekilde desteklemeyen ayakkabılar kullanmak, sürekli topuklu ayakkabı giymek, aşırı kilo, yürüyüş bozuklukları, basma hataları, düz tabanlık gibi birçok nedenle topuk dikeni oluşması mümkündür.
Topuk Dikeni Belirtileri
- Sabahları topukta ve ayak tabanında ağrı.
- Topukta batma hissi.
- Yürüyüş bozukluğu, ayağını basamama, basınca ağrı oluşması.
- Ağrının topukta lokalize olması, ayağa yayılmaması.
Topuk Dikeni Nasıl Geçer?/ Topuk Dikeni Tedavisi
Topuk dikeni fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları ile tedavi edilir. Lokal enjeksiyonlar sayesinde ağrıyı çabucak kesebiliriz. Böylece hasta yürüme konforunu hızlı bir şekilde geri kazanılır.
Aynı anda fizik tedaviye başlanır ve topuk dikeni egzersizleri ile fasya doku ve ayak anatomisi iyileştirilir. Yürüyüş bozuklukları ve basma kusurları giderilir. Topuk dikeni tedavisi sırasında ve sonrasında, doktorun tavsiye ettiği ayakkabı ya da tabanlık kullanılır.