Tortikollis

Tortikollis

Bebeklerde boyun eğriliği olarak bilinen tortikollis, sternokleidomastoid kasının kasılı kalması nedeniyle başın eğik durmasıdır. Baş, kasılmanın olduğu yöne düşer, bebekler bu taraflarına doğru yatma eğilimi gösterirler. 

Tortikollis Neden Olur?

Yeni doğan ya da 0-3 aylık ve 3-6 aylık bebeklerde daha çok görülen tortikollis doğumsal musküler tortikollis vakaları olarak değerlendirilir. 

Doğum sırasında ya da doğuma yakın haftalarda bebeğin anne karnında sıkışması, zor doğum öyküleri, tortikollis eğri boyun hastalığının yaygın nedenleridir.

Tortikollis Nasıl Teşhis Edilir/ Tortikollis Belirtileri

Boyunda eğrilik, kasılma olan tarafta kas üzerinde fibrotik şişlikler, boyunda hareket kısıtlılığı gibi karakteristik belirtileri vardır ve  fizik muayene ile teşhis edilir. 

Nörolojik başka bir bozukluktan şüphelenildiği takdirde görüntüleme cihazları ile inceleme yapılır. 

Tortikollis Tedavisi 

Tortikollis tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon esastır. Aile, bebeği emzirirken, uyuturken, taşırken ve diğer hareket durumlarında nasıl pozisyonlayacağına dair bilgilendirilir. 

Fizik tedavi egzersizleri öncelikle klinik ortamda hekim ve uzmanlar tarafından uygulanır daha sonra anne ve babalar, verilen eğitim sayesinde bu egzersizleri evde uygulamayı devam ettirirler. 

Tortikollis bir yıla kadar uzayabilen bir tedavi sürecidir. Erken teşhis bu süreyi kısaltır ve hasar oluşmasının önüne geçer. Sabırla bebeği desteklemek, tedavinin en önemli başarı kaynağıdır.

Leave a comment

Doç Dr. Demet Demircioğlu © 2023. Her hakkı saklıdır

Randevu Al
WhatsApp
Language »