Vertigo Tedavisi
Hareketsiz hatta yatar vaziyette olduğunuz halde meydana gelen baş dönmeleri vertigo olarak değerlendirilir. Santral ve periferik olmak üzere iki tür vertigo söz konusudur.
Beyindeki bir hasar nedeniyle oluşan baş dönmelerine santral vertigo denir ve nörolojinin alanına girer.
Bizim burada sözünü ettiğimiz periferik vertigo, kulağın içinde bulunan ve dengeyi sağlayan kristallerin yerinden oynamasına bağlı olarak gelişir. Fizik tedavi ve kulak burun boğaz bölümünü tarafından, ilaç tedavisi ve vertigo rehabilitasyonu ile tedavi edilmesi mümkün, geçici bir rahatsızlıktır.
Vertigo Nedir?
Vertigo, dengenin kaybedilmesi ve stabil haldeyken hissedilen baş dönmesi olarak özetlenebilir. Çevresel görüntü ve objeler sabitlenemez, kişi stabil olduğu halde döndüğünü hissetmektedir.
Üst solunum yolu enfeksiyonu, yüksek basınç, uzun süre kulaklıkla yüksek müzik dinlemek, kafa travmaları gibi nedenlerle iç kulakta dengeyi sağlayan kalsiyum kristallerinin yerinden oynaması, vertigoya yol açar.
Vertigo Belirtileri
- Baş dönmesi
- Denge kaybı
- Görme bozukluğu
- Mide bulantısı, kusma
- Eklemlerde güçsüzlük
- Terleme
- Tansiyon değişikliği
- Bilinç bulanması
- Konuşma güçlüğü
- Baş ağrısı
- Düşme korkusu
- Ses veya ışığa karşı hassasiyet
Vertigo Rehabilitasyon
Vertigo tedavisi, hastalığa neden olan durumun tespit edilmesinin ardından genellikle ilaç tedavisi ile başlar. Bu süreçte hastanın günlük hayatını bir an evvel kolaylaştırmak ve vertigo ataklarını yönetebilmesine yardımcı olmak için fizik tedaviden destek alınır.
Vertigo rehabilitasyonu, periferik vestibüler bozukluk nedeniyle oluşan baş dönmelerinde vertigo egzersizleri ile hastanın baş dönmesine adapte olmasını hedefler.
Vestibüler rehabilitasyon olarak bilinen tedavi yönteminde vertigo hareketleri ve vertigo manevraları hastaya öğretilir. Böylece, kristaller yerlerine yerleşene kadar ki süre boyunca vertigo ile yaşamak kolaylaşmış olur.