Parkinson İleri yaşlarda ortaya çıkan parkinson hastalığının en bilinen belirtisi ellerde, baş ve boyunda titreme halidir. Yaşlanma sebebiyle oluşan parkinson, nörolojik bir hastalıktır ve yavaş ilerler. İlaç tedavisine ek olarak fizik tedavi egzersizleri içeren parkinson rehabilitasyonu sayesinde hastalığın seyrini daha da yavaşlatmak mümkündür. Parkinson Nedir? Parkinson, dopamin yetersizliği sonucu meydana gelen nörolojik kökenli bir hareket bozukluğudur. Beyinde dopamin salgılayan sinir…
Omurilik ve Yaralanmaları Rehabilitasyonu Omurilik yaralanması rehabilitasyonu, herhangi bir nedenle omurilikte meydana gelen hasar sonucu duyusal kayıp, felç ya da kısmi felç durumlarında, operasyon öncesi ve sonrası ya da ameliyatsız tedaviler kapsamında uygulanan fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarını içerir. Omurilik Nedir? Omurilik, beynin içindeki omurilik soğanından çıkıp omurganın içinden geçerek kuyruk sokumuna kadar devam eden ve birçok yaşamsal faaliyetimizi gerçekleştirmemizi…
Yüz Felci Rehabilitasyonu Çok farklı nedenlerde oluşabilen yüz felci ani gelişen geçici sinir hasarları arasında en sık rastladığımız vakalardan biridir. Yüz felci rehabilitasyonu kapsamında uygulanan fizik tedavi yöntemleri sayesinde çoğu zaman tamamen iyileşmesi mümkündür. Yüz Felci Nedir? Yüz felci, beyin ve fasiyal sinir yapıları arasındaki bağlantını kopması nedeniyle yüz kaslarının bloke olması ve mimik hareketlerini yapamaz duruma gelmesidir. Yüz ifadesini…
Multiple Skleroz (MS) Rehabilitasyonu Yaygın adıyla MS, santral sinir sisteminde meydana gelen tahribat nedeniyle yürüme, hareket etme, konuşma, yutkunma, görme gibi temel yaşamsal faaliyetlerin yerine getirilmesini engelleyen, kısmi felçlere neden olan zorlu bir hastalıktır. Multiple Skleroz, erken teşhis edildiğinde hastalığın seyrini yavaşlatmak mümkündür. MS fizik tedavi ve sürekli rehabilitasyon gerektiren, kronik bir rahatsızlıktır. Multiple Skleroz Nedir? Halk arasında MS olarak…
Kas Hastalıkları Tıbbi adıyla musküler distrofi, sebebi tam olarak bilinmeyen çok çeşitli kas hastalıklarını kapsar. Genellikle doğuştan gelen kas hastalıkları, ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir. Kesin tedavi yöntemi olmamakla birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyon sayesinde kas hastalıklarının olumsuz sonuçlarını büyük ölçüde iyileştirmek mümkündür. Kas Hastalıkları Belirtileri Güçsüz ve zayıf bir kas yapısına sahip olmak Kas krampları Yürümek de dahil olmak…
Pediatrik Rehabilitasyon Pediatrik rehabilitasyon ne demek? Doğum ya da sonrasında herhangi bir nedenle bebeklerde, çocuklarda ve ergenlerde ortaya çıkan kas, kemik, eklem, sinirler, omurilik ve omurga ile ilgili tüm problemlerin tedavisinde kullanılan fizik tedavi uygulamaları pediatrik rehabilitasyon çatısı altında toplanır. Pediatrik Rehabilitasyon Nedir? Fizik tedavi ve rehabilitasyon tekniklerinin bebekler, çocuklar ve ergenler için oluşturulmuş özel alan versiyonudur. Doğuştan gelen, doğum…
Serebral Palsi(CP) Rehabilitasyonu Anne karnında olduğu dönemde bebeğin henüz gelişim aşamasındaki beyninde oluşan kanama, beyin felcine neden olur. Serebral Palsi doğumdan sonra ya da doğum esnasında da gelişebilir. Beynin hangi bölgesini etkilediğine bağlı olarak spastik serebral palsi, atetoid serebral palsi, hipotonik, ataksik ve karışık tip serebral palsi gibi farklı türleri mevcuttur. Kesin bir tedavisi olmayan serebral palsi fizik tedavi ve…
Spina Bifida Rehabilitasyonu Spina bifida rehabilitasyonu, sırtında omurga kesesi ile doğan bebeklerde spina bifida ameliyatı öncesi ve sonrası bakım verenlerin eğitimi de dahil olmak üzere fizik tedavi ve rehabilitasyon yaklaşımlarının tamamını içerir. Bebeğin uyutma, emzirme ve taşıma sırasında nasıl posizyonlanması konusunda ve spina bifida ameliyatı sonrası nasıl bir sürecin beklediğine dair ailenin bilinçlendirilmesi, spina bifida rehabilitasyonunun en önemli ilk kısmıdır. …
Brakial Pleksus Rehabilitasyon Brakial pleksus rehabilitasyonu, doğumsal brakial pleksus yaralanması nedeniyle oluşan sinirsel zedelenmenin yol açtığı ortopedik hasarın iyileştirilmesi ve yenidoğanın pozisyonlanmasına dair anne-baba eğitimini içeren, fizik tedavi yaklaşımlarından oluşur. Brakial Pleksus Nedir? Brakial pleksus omuz, kol ve ellerin hareket etmesinden sorumlu sinir ağıdır. Boynun her iki yanında bulunan brakial pleksus aynı zamanda duyuların iletimini sağlamaktadır. Doğum sırasında pleksus sinir…