Epidural ve Foraminal Enjeksiyonlar

 

Epidural enjeksiyonlar sıklıkla bacak ve sırt bölgesinde oluşan ağrıları gidermek ve cerrahi operasyona ihtiyaç duymadan hareket yeteneğini devam ettirmek amacıyla kullanılır.

 

Epidural Foraminal Enjeksiyon Nedir?

Transforaminal epidural enjeksiyon yöntemi, son yıllarda geliştirilen yeni bir epidural steroid enjeksiyonu türüdür. Sinir köklerinde yer alan kemikli açıklıktan (foramen)  epidural boşluğa steroid enjekte edilmesi işlemidir. Sinirleri geçici olarak uyuşturan bu işlem, ağrıların ve iltihabın azalmasını sağlar. Transforaminal epidural enjeksiyon, diyagonal şekilde enjekte edilerek sinir sıkışmasının gerçekleştiği noktaya çok yakın bir yere yerleştirilir. Bu yakın yerleştirme diğer enjeksiyon türlerinden daha yararlı olmasını sağlar. Bu enjeksiyon, transforaminal epidural blok olarak da tabir edilir.

 

Transforaminal Epidural Enjeksiyon Hangi Durumlarda Uygulanır?

Transforaminal epidural enjeksiyon sırt ve bel bölgesindeki, kollar ve bacaklardaki kronik ağrıların giderilmesi için uygulanabilir. Başlıca uygulandığı rahatsızlıklar şu şekilde sıralanır;

 

  • Fıtık rahatsızlıkları,
  • Disk dejenerasyonları
  • Spinal stenoz
  • Siyatik
  • Spondiloliz
  • Radikülopati

 

Transforaminal Epidural enjeksiyonlar iyileşmenin sağlanması için vücuda zaman kazandırır. Fizyoterapi egzersizleriyle desteklendiğinde ameliyat riskinin azalmasını sağlar. Bu enjeksiyonlar ayrıca hangi sinir kökünde problem olduğunun anlaşılmasında kullanılır.

 

Transforaminal Epidural Enjeksiyon Nasıl Uygulanır?

Enjeksiyon uygulanmadan önce ağrının hissedildiği bölge antiseptik ile temizlenir. İhtiyaç duyulması halinde lokal anestezi de uygulanabilir. Enjeksiyon iğnesi röntgen sonuçlarına göre belirlenen sorunlu noktaya enjekte edilir.

 

Transforaminal Epidural Enjeksiyonun Faydaları Nelerdir?

Sinir sıkışmasına olabildiğince yakın uygulanan enjeksiyon, hasarlı bölgenin ağrılarını dindirmekte oldukça faydalıdır. Bu enjeksiyonun uygulanması zihinsel ve fiziksel sağlığın devamına ve yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunur. Olası bir ameliyat ihtiyacını geciktirir.

 

Transforaminal Epidural Enjeksiyonun Riskleri Nelerdir?

Transforaminal Epidural enjeksiyon sebepli komplikasyonlar çok nadir görülür. Her sağlık operasyonunda görülebilecek standart riskler barındırır. En sık karşılaşılan komplikasyon anestezinin etkisinin geçmesiyle oluşan enjeksiyon ağrısıdır. Nadir de olsa baş ağrısı, enjeksiyon bölgesinde kanama, şişme gibi yan etkiler görülebilmektedir.

 

Transforaminal Epidural Enjeksiyon Uygulaması Sonrası Süreç Nasıldır?

Enjeksiyon sonrası uygulama yapılan bölgede hafif ağrı ve uyuşukluk hissedilebilir. Anestezinin etkisinin son bulmasıyla hafif bir ağrı hissedilmesi normaldir. Sonraki 24- 48 saat içerisinde uygulanan enjeksiyon etkisini göstermeye başlar. Enjeksiyon uygulamasından sonraki gün hastanın dinlenmesi uygulamanın başarısını yükselten bir etmendir.

 

 

Transforaminal Epidural Enjeksiyon un Etkisi Ne Kadar Sürer?

Uygulandıktan sonraki gün etkisini göstermeye başlayan enjeksiyon genellikle birkaç ay etkisini sürdürür. Bu süreçte doğru egzersizlerle desteklenmesi etkisinin sürmesine yardımcı olur. Transforaminal Epidural Enjeksiyon ihtiyaç duyulması halinde tekrar uygulanabilir.

 

 

Randevu Al
WhatsApp
Language »