Sinirlerin çevredeki dokular tarafından baskı altında kalmasıdır. Sinir sıkışması ağrı, uyuşma ve karıncalanmaya yol açar. En sık el, bilek, boyun ve bel bölgesinde görülür. Tekrarlayan hareketler, duruş bozuklukları ve travmalar neden olabilir. Tedavi edilmezse kas güçsüzlüğü gelişebilir. Dinlenme, fizik tedavi ve ilaçlar genellikle iyileşmeyi sağlar. Şiddetli vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir.
Sinir Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Sıkışmanın olduğu bölgede keskin, yanıcı veya batıcı tarzda ağrı hissedilir. Ağrı, bazen başka bölgelere yayılabilir (örneğin, boyundaki sinir sıkışması kola yayılabilir). Etkilenen sinirin beslediği bölgede uyuşma veya hissizlik oluşabilir. Parmaklarda, ellerde, ayaklarda veya bacaklarda karıncalanma hissedilebilir. Sıkışan sinirin etkilediği kaslarda zayıflık meydana gelir. Kavrama gücünde azalma veya eşyaları düşürme gibi sorunlar görülebilir.
Sinir sıkışması bulunan bölgede hareket etmek zorlaşabilir. Boyun veya bel bölgesinde sıkışma varsa dönme veya eğilme hareketleri ağrılı olabilir. Sinirin geçtiği hat boyunca yanma, iğnelenme veya elektrik çarpması hissi oluşabilir. Özellikle geceleri artan sinir hassasiyeti olabilir. Belirtileriniz devam ederse veya şiddetlenirse bir doktora danışmanız önemlidir.
Sinir Sıkışması Neden Olur?
Kaza, düşme veya darbeler sinirleri sıkıştırabilir. Özellikle omurga bölgesinde oluşan travmalar yol açabilir. Aynı hareketi tekrarlamak, örneğin uzun süreli bilgisayar kullanımı veya ağır kaldırma, neden olabilir. Sinirler, kaslar, kemikler veya bağ dokular tarafından baskı altında kalabilir. Örneğin, bel fıtığı, sinirlerin basınç altında kalmasına yol açarak sinir sıkışması yaşanmasına neden olabilir. Uzun süre yanlış duruşta oturmak veya eğilmek, vücutta denge kaybına yol açarak sebep olabilir.
Hareketsiz yaşam tarzı ve aşırı kilo, bu duruma yol açabilecek fazla basınç oluşturabilir. Yaşla birlikte, vücutta meydana gelen dejeneratif değişiklikler, eklem hastalıkları artırır. Vücutta meydana gelen iltihaplanmalar neden olabilir. Örneğin, romatizmal hastalıklar sinirleri etkileyebilir. Sinir sıkışması tedavisi, nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Erken dönemde yapılan müdahaleler semptomların yönetilmesinde etkili olabilir.
Sinir Sıkışması Nasıl Tedavi Edilir?

Erken dönemlerde, etkilenen bölgeyi dinlendirmek önemlidir. Aşırı hareket, siniri daha da zorlayabilir ve iyileşme sürecini uzatabilir. Şişlik ve ağrıyı hafifletmek için bölgeye buz uygulanabilir. Buz torbası, sinir sıkışması durumundan kaynaklanan iltihabı azaltabilir. Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar gibi ağrı kesiciler, ağrıyı hafifletmek için kullanılabilir. Bu ilaçlar aynı zamanda iltihaplanmayı da azaltabilir. Tedavisinde fizik tedavi önemli bir yer tutar.
Fiziksel terapistler, sinirin üzerinde baskı oluşturan kasları rahatlatan egzersizler önerir. Özel ateller ya da bantlar, sinir üzerindeki baskıyı azaltabilir. Özellikle bilek, dirsek ve boyun gibi bölgelerde bu cihazlar kullanılır. Şiddetli ağrı durumlarında, doğrudan etkilenen bölgeye kortikosteroid enjeksiyonları yapılır. Bu, inflamasyonu hızlı bir şekilde azaltarak ağrıyı dindirebilir. Eğer diğer tedavi yöntemleri başarılı olmazsa ve sinir sıkışması ciddi zararlar veriyorsa, cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi işlem, sinir üzerinde baskı yapan dokunun alınması veya sinirin serbest bırakılması için yapılır. Tedaviye başlamadan önce, bir doktorla görüşmek önemlidir. Çünkü nedeni ve tedavi gereksinimi kişiden kişiye değişebilir.